Loewiese
Image default
Aanbiedingen

Moet ik een waterontharder kopen?

Moet ik een waterontharder kopen?

Je hebt een waterontharder kopen nodig als je leeft met verminderde druk door kalkhoudende leidingen, droog haar, stugge was en eindeloze rekeningen voor de reparatie van apparaten. Hard water is geen probleem dat vanzelf verdwijnt en de kosten van hard water zullen alleen maar toenemen. Met een waterontharder kopen gaan apparaten onvermijdelijk eerder stuk dan hun verwachte levensduur.

Als kalkaanslag zich blijft ophopen in uw leidingen, zal uw debiet beperkt blijven en loopt u het risico de waterdruk in het hele huis te verliezen. Hard water is funest voor boilers en zonder ontharder zullen uw energierekeningen de pan uit rijzen. Als uw watervoorziening hard is, zal de eeuwige cyclus van reparaties en vervangingen doorgaan totdat uw huis is beveiligd met een waterontharder.

Hoe installeer je een waterontharder?

Een waterontharder moet zo dicht mogelijk bij de ingang van het water in het huis geïnstalleerd worden. Dit zorgt ervoor dat het grootste deel van uw leidingen en apparaten de voordelen van het ontharde water meekrijgen. Het is vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat uw waterontharder vóór uw waterverwarmer wordt geplaatst, omdat hard water de grootste schade toebrengt aan warmwatertoestellen. De ontharder moet op een droge, vlakke plaats staan, zoals een kelder of garage. Hij moet dicht bij de waterleiding staan, een stopcontact om het systeem aan te zetten en een afvoer voor de pekeloplossing van de regeneratiecyclus.

De meeste ontharders hebben een bypass ingebouwd in de inlaat en de uitlaat. Door aan een klep te draaien, kunt u de waterontharder kopen omleiden voor het geval u onderhoud moet uitvoeren of zelfs terwijl u bezig bent met de installatie. Als de ontharder die u kiest geen bypass heeft, dan is het verstandig om er een te maken van sanitair om de apparatuur te omzeilen voor het geval u het apparaat moet onderhouden.

Stappen om uw waterontharder te installeren:

  • Plaats de waterontharder kopen: Zorg ervoor dat de ontharder correct geplaatst wordt. De inlaat moet aangesloten zijn op de waterleiding en de uitlaat moet in de richting van de warmwatertoestellen wijzen. 
  • Sluit de watertoevoer naar uw huis af aan de hoofdleiding: Om lekken tijdens het installatieproces te voorkomen, sluit u de watertoevoer naar uw huis af. Zorg ervoor dat de watertoevoer van uw boiler is afgesloten, evenals de elektriciteit die naar het apparaat loopt.
  • Laat uw leidingen leeglopen: Open kranen in de buurt of op de onderste verdieping van uw huis om ervoor te zorgen dat al het water uit de toevoerleidingen van uw huis komt.
  • Snijd in de waterleiding: Snijd met een pijpensnijder in de waterleiding die naar de toevoerleiding leidt. Dit is een filterinstallatie voor het hele huis, dus u moet de in- en uitlaatleidingen rechtstreeks op de waterleiding aansluiten.
  • Meet, snij en sluit de leidingen aan: Voordat u buizen aan uw waterontharder kopen bevestigt, moet u de buizen meten en op maat snijden. Indien u koperen buizen gebruikt, soldeer dan de nippels en fittingen voor u het toestel aansluit op de bypasskraan om te vermijden dat het plastic smelt. Dicht alle schroefdraden af met loodgieterstape. Plastic buizen zoals PEX kunnen ook worden gebruikt. Hoewel hiervoor extra adapters nodig kunnen zijn, is flexibele slang veel gemakkelijker om mee te werken en kan het gebruik maken van push-to-connect fittingen, wat u tijd en het gedoe van solderen bespaart.
  • Klem de afvoerslang vast: De waterontharder kopen moet de uitgeputte pekeloplossing afvoeren na de regeneratiecyclus. Klem de afvoerslang goed vast en voer hem in een speciale afvoer, zoals een vloerafvoer of gootsteen. Om te voorkomen dat de slang afvalwater terugzuigt, moeten alle afvoerslangen een luchtspleet hebben. Het uiteinde van de slang moet minstens twee centimeter boven de afvoer liggen. Een luchtspleet kan worden gebruikt om dit te bereiken, en kan vereist zijn afhankelijk van de plaatselijke loodgietersvoorschriften.
  • Sluit de overloopbuis aan: Overloopbuizen zijn een extra voorzorgsmaatregel om te voorkomen dat de pekeltank overstroomt. Raadpleeg de instructies van de fabrikant voor de specifieke plaatsing van deze slang. De overloopbuis kan ook een luchtspleet vereisen.

Wilt u gezonder leven? Koop retinol serum.