Loewiese
Image default
Marketing

Wat is een Zoekwoordonderzoek en waarom elke website-eigenaar erin moet investeren

Als het gaat om het verbeteren van de online vindbaarheid van je website, is een zoekwoordonderzoek cruciaal. Het geeft je inzicht in welke zoekwoorden jouw doelgroep in zoekmachines gebruikt zodat je daar je content op kunt afstemmen. In dit blog bespreken we wat een zoekwoordonderzoek is, de drie pijlers ervan, waarom wij denken dat je erin moet investeren en beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen.

Wat is een zoekwoordonderzoek?

Een zoekwoordonderzoek is een methode om de meest relevante zoekwoorden te bepalen waarmee mensen naar je product of dienst zoeken in zoekmachines. Het doel van een onderzoek is om een inzichtelijk zoekwoordoverzicht te krijgen, waarbij je onder andere volume, concurrentie en relevantie bepaalt. Door te weten welke zoekwoorden jouw doelgroep gebruikt, kun je je content daarop afstemmen. Zo vergroot je de kans dat je website hoger in de zoekresultaten verschijnt waardoor je meer bezoekers naar je website trekt.

De drie pijlers van een zoekwoordonderzoek:

Een zoekwoordonderzoek bestaat uit drie pijlers: ideevorming, zoekvolume analyse en concurrentieanalyse.

– Ideevorming: Tijdens de ideevorming verzamel je zoveel mogelijk zoekwoorden die relevant zijn voor je website. Dit kun je bijvoorbeeld doen door jezelf de vraag te stellen: ‘Als ik een potentiële klant ben die op zoek is naar mijn product of dienst, welke zoekwoorden zou ik dan gebruiken?’. Door jezelf deze vraag te stellen weten gebruikers jouw website gemakkelijk te vinden. 

– Zoekvolume analyse: Vervolgens bepaal je het zoekvolume van de zoekwoorden die je hebt verzameld. Het zoekvolume geeft aan hoe vaak een zoekwoord maandelijks gemiddeld wordt gebruikt. Zo kun je bepalen of de zoekwoorden interessant zijn om in je content te verwerken.

– Concurrentieanalyse: Tenslotte kijk je naar de concurrentie op de zoekwoorden. Hoeveel andere websites proberen op deze zoekwoorden te ranken? Hoe sterk is de concurrentie? Door deze analyse krijg je inzicht in hoe moeilijk het is om op een bepaald zoekwoord te scoren.

Waarom je volgens ons hierin moet investeren:

Een zoekwoordonderzoek lijkt misschien tijdrovend en ingewikkeld, maar het kan je uiteindelijk veel opleveren. Door je zoekwoorden op de juiste manier te gebruiken, word je beter vindbaar voor potentiële klanten die geïnteresseerd zijn in jouw product of dienst. Dit kan leiden tot meer organisch verkeer naar je website en daarmee uiteindelijk tot meer conversies. Het is daarmee een noodzakelijke investering voor elke website-eigenaar die online succes wil boeken.

In het kort:

Een zoekwoordonderzoek is een methode om de meest relevante zoekwoorden te bepalen waarmee mensen naar je product of dienst zoeken. Het bestaat uit drie pijlers: ideevorming, zoekvolume analyse en concurrentieanalyse. Het geeft inzicht in welke zoekwoorden jouw doelgroep gebruikt zodat je daar je content op kunt afstemmen. Door te weten welke zoekwoorden relevant zijn voor jouw website, kun je meer organisch verkeer naar je website trekken. Een investering in zoekwoordonderzoek loont daarmee voor elke website-eigenaar.

Veelgestelde vragen over Zoekwoordonderzoek:

– Moet ik een zoekwoordonderzoek regelmatig herhalen?

Ja, het is verstandig om zoekwoordonderzoek periodiek te herhalen omdat zoekintenties kunnen veranderen.

– Welke tools zijn er om een zoekwoordonderzoek uit te voeren?

Er zijn verschillende tools beschikbaar, zoals Google Keyword Planner, SEMrush en Ahrefs. Vaak zijn deze tools niet gratis, echter Google Keyword Planner wel.

– Kan ik zelf een zoekwoordonderzoek uitvoeren of moet ik dit uitbesteden?

In principe kan iedereen zelf een zoekwoordonderzoek uitvoeren, al vraagt dit wel wat tijd en inzicht. Het is echter wel verstandig om hierbij gebruik te maken van tools waarmee je het zoekvolume en de concurrentie op zoekwoorden kunt bepalen.

Conclusie:

Een zoekwoordonderzoek is een cruciaal onderdeel van je online vindbaarheid. Het kan je helpen om meer organisch verkeer naar je website te trekken en daarmee bijdragen aan het behalen van je online doelen. De investering in tijd en middelen die nodig is voor een zoekwoordonderzoek loont daarom voor elke website-eigenaar die online succes wil boeken.