Loewiese
Image default
Aanbiedingen

De fascinerende geschiedenis van de Sjoelbak

Heb je ooit een spelletje sjoelen gespeeld? Het is een klassiek tijdverdrijf dat al eeuwen bestaat. Maar wist je dat de geschiedenis van dit geliefde spel helemaal teruggaat tot het Engeland van de 15e eeuw? Laten we de oorsprong en evolutie van sjoelbakken eens nader bekijken.

Het vroege begin

Sjoelen zou zijn ontstaan in het 15e eeuwse Engeland, waar het “shove-groat” of “shove-halfpenny” werd genoemd. Het spel werd gespeeld door munten over een tafel te schuiven met als doel ze zo dicht mogelijk bij de rand te krijgen zonder er daadwerkelijk af te gaan. Deze vroege versie van sjoelen was populair in cafés, maar pas veel later werd het een georganiseerde sport.

De evolutie van de sjoelbak

In de 19e eeuw ontwikkelde sjoelen zich tot een meer geformaliseerd spel dat gespeeld werd op lange tafels met houten schijven en keuen. Er werden verschillende regels en voorschriften ontwikkeld, en overal in Europa en Amerika ontstonden toernooien. Tegen 1910 waren in beide landen professionele organisaties ontstaan, die de sport ook nu nog besturen.

Moderne sjoelbakken

Tegenwoordig genieten mensen over de hele wereld van sjoelbakken. Er zijn veel verschillende varianten, waaronder deck sjoelen (dat buiten op een baan wordt gespeeld) en table sjoelen (dat binnen op een tafel wordt gespeeld). Zowel kinderen als volwassenen kunnen ervan genieten, waardoor het een ideale gezinsactiviteit of groepsuitje is. Ook professionele wedstrijden blijven tegenwoordig populair, met spelers die elk jaar strijden om grote prijzen en titels.

Sjoelen is een ongelooflijk leuk spel dat al eeuwen bestaat! De oorsprong ervan gaat terug tot het Engeland van de 15e eeuw, waar het bekend stond als “shove-groat” of “shove-halfpenny”. In de loop der tijd is het geëvolueerd tot verschillende varianten zoals deck Sjoelen en table Sjoelen, waarvan mensen over de hele wereld tegenwoordig genieten! Of je nu professioneel speelt of gewoon voor je plezier met vrienden en familie, het valt niet te ontkennen dat dit klassieke tijdverdrijf de tand des tijds heeft doorstaan!

 

https://www.speelplezier-online.nl/