Loewiese
Image default
Energie

Waarom het verstandig is om te kiezen voor een 3 fase aansluiting

De keuze voor een driefasenaansluiting is de beste optie voor bedrijven die veel stroom nodig hebben of die meerdere apparaten tegelijk van stroom moeten voorzien. Het kan ook een betrouwbaardere en efficiëntere stroomvoorziening bieden dan een eenfasige, waardoor het ideaal is voor industriële omgevingen zoals fabrieken, werkplaatsen en magazijnen.

Voordelen 3 fase aansluiting

– Betrouwbaarder stroom, aangezien een 3-fase systeem resulteert in minder spanning daalt

– Gemakkelijker te onderhouden omdat alle drie de fasen uit één bron worden gegenereerd in plaats van afzonderlijke bronnen voor elke een 1 fase aansluiting;

– Kan hogere ampères leveren dan een een 1 fase aansluiting, zodat meer apparaten kunnen worden gevoed;

– Efficiënter vermogen omdat de belasting beter verdeeld is over de drie fasen;

– Kan een stabielere spanning leveren.

Het is belangrijk om bij de keuze tussen eenfasige en driefasige aansluitopties rekening te houden met uw eigen bedrijfsbehoeften en -eisen. Als u grote hoeveelheden elektrische apparatuur hebt of op zoek bent naar betrouwbare stroom, dan is een driefase aansluiting de beste optie. Heeft u echter slechts minimale eisen en bent u op zoek naar een betaalbare oplossing, dan kan een eenfasige aansluiting geschikter zijn. Bij uw beslissing moet u ook rekening houden met de installatiekosten en de energie-efficiëntie.

Let hierop bij het aansluiten van een 3 fase aansluiting

1. Zorg ervoor dat de stroombron en de belasting dezelfde fasevolgorde hebben, d.w.z. respectievelijk R-Y-B of B-Y-R.

2. Controleer of de spanning van elke fase in evenwicht is, wat betekent dat alle drie de fasen even groot moeten zijn en dat de negatieve/positieve polariteit dienovereenkomstig moet overeenkomen.

3. Zorg ervoor dat de bedrading voor elke fase correct is, want onjuiste bedrading kan kortsluiting of overbelasting van het systeem veroorzaken.

4. Controleer of alle aansluitingen goed zijn bevestigd om vonken en kortsluiting te voorkomen.

5. Controleer of de nulaansluiting correct is geaard en bedraad naar de neutrale lijn.

6. Controleer of alle drie de benen van het 3-fasensysteem correct zijn aangesloten en gelijkmatig zijn belast. Ongelijke belasting kan een onbalans in het systeem veroorzaken, met overbelasting of slechte prestaties als gevolg.

7. Controleer of alle zekeringen, stroomonderbrekers en andere veiligheidsvoorzieningen correct zijn geïnstalleerd en correct werkt.

8. Voer na de installatie een testrun uit om te controleren of het systeem goed werkt en alle aansluitingen veilig zijn.

9. Zorg ervoor dat u uw 3-fasenaansluiting regelmatig inspecteert en onderhoudt, zodat deze veilig en betrouwbaar is. Dit houdt in dat u moet controleren op losse verbindingen en gecorrodeerde draden, en dat alle veiligheidsvoorzieningen in orde zijn. Met de juiste preventieve maatregelen kunt u dure reparaties en stilstand door mechanische en elektrische problemen voorkomen.

10. Ten slotte moet u voor alle werkzaamheden met betrekking tot uw 3-fasenaansluiting een gekwalificeerde en ervaren elektricien inschakelen, de elektricien uit Lelystad kan u adviseren en uw helpen met uw problemen op te lossen