Loewiese
Image default
Vervoer en transport

Wat is er gebeurd met de Thomas the Tank Engine Model Railway?

Thomas the Tank Engine werd in 1946 geïntroduceerd in The Railway Series, boek #2. Het personage was gebaseerd op de LNER Klasse J50 en had een houten duwspeelgoed, genaamd Thomas. Het speelgoed zag er anders uit dan de originele Thomas die in de verhalen werd afgebeeld, maar was nog steeds een geliefde klassieker. Het verfschema was gebaseerd op de beroemde blauwe en gele voering van de LNER, met de letter NW op de zijtanks.

De eerste Thomas the Tank Engine-set bevatte de E2-klasse 0-6-0T locomotief, die werd gemaakt in 1913. In 1966 begon het bedrijf met de productie van Percy en wagons en in 1985 bracht Hornby Hobbies de modeltreinen ‘The World of Thomas the Tank Engineer’ uit. Hoewel het nog een decennium duurde voordat Thomas en vrienden aan de wereld werden voorgesteld, bleef het concept populair en groeide het in populariteit.

In The Adventure Begins is De tank van Thomas blauwgroen en heeft hij een krabbenarm op zijn dak. Op de belettering op zijn bunker staat LBSC, de London, Brighton and South Coast Railway. Het getal 70 staat voor het jaar dat The Railway Series in 2015 zijn 70-jarig bestaan vierde. In het echte leven had de E2-klasse van de LB & SCR nummers van één tot 109, en nr. 70 was eigenlijk een LB & SCR A1-klasse.

Christopher Awdry, de zoon van Thomas the Tank Engine, is de maker van de serie. Hij schreef de boeken samen met zijn vader en de eerste boeken werden geschreven door C. Reginald Dalby, die illustraties uit boek één tot twee overschilderde. De personages in de ‘Railway Series’-boeken werden gemodelleerd in de ‘Railway Series’.

In The Adventure Begins hadden Thomas’ tanks een blauwgroene kleur. Op de belettering op zijn bunker staat LBSC (London, Brighton and South Coast Railway). De 70 verwijst naar 2015, het jubileum van The Railway Series. In het echte leven was de E2-klasse genummerd van één tot negen. In de serie zijn Thomas en de andere personages gebaseerd op dezelfde locomotief.

Toen Thomas voor het eerst werd geïntroduceerd, deelden zijn vader en grootvader allebei hun enthousiasme voor het verhaal. De twee wilden een model van Gordon maken. Maar na de oorlog was naoorlogs materiaal schaars en werden de boeken niet uitgegeven. Zijn vader kon van schroot een tanklocomotief bouwen en hij bedacht meer verhalen voor zijn zoon. Nadat de serie was uitgebracht, had Christophers zoon de eerste van zijn eigen tv-serie gebaseerd op de beroemde verhalen.

In de railway series boeken creëerde Christopher Awdry Thomas the Tank Engine, een geanimeerd personage. Hij plaatste zijn verhalen op het fictieve Britse Atlantis genaamd Sodor. In het tweede boek verscheen Thomas in de tweede Railway Series en de populariteit ervan groeide snel. Awdry’s zoon Christopher heeft onlangs een boek geschreven over zijn vader ter ere van het eeuwfeest. In het boek is Thomas een viering van het eeuwfeest en het honderdjarig bestaan van de spoorwegreeks.

Bekijk ook onze modeltreinbanen blog