Loewiese
Image default
Aanbiedingen

Zo koop je de juiste vaatwasser

Een vaatwasser is natuurlijk heerlijk om in huis te hebben. Nooit meer je aanrecht vol vieze vaat, nooit meer dat vervelende klusje na het eten. Maar waar moet je nou eigenlijk op letten bij een vaatwasser kopen? Wij helpen je op weg met onderstaande tips.

Vrijstaand of inbouw?

De eerste keuze die je moet maken is of je een inbouw vaatwasser of een vrijstaande vaatwasser wil. Een inbouw vaatwasser wordt vaak onder het aanrecht in een keukenkastje geïnstalleerd. Hierbij kun je nog kiezen tussen volledig geïntegreerd, half geïntegreerd en onderbouw. Je moet ook rekening houden met het eventuele frontpaneel van je keuken. Tot slot moet je de nismaten natuurlijk goed opmeten zodat het apparaat er goed in past. Een vrijstaande vaatwasser plaats je vrij in je keuken, waarbij je dus ook geen rekening hoeft te houden met de nismaten. Er zijn hierbij ook extra smalle of lage varianten.

Meet de nismaten

De meeste mensen zullen gaan voor een inbouw variant, en dan zijn de nismaten dus heel belangrijk. Ook de maten van het frontpaneel moet je goed opmeten. Voor beide, maar zeker voor de nismaten, geldt dat je dit tot op de millimeter nauwkeurig moet opmeten. Eventueel kun je dit laten doen, als je zelf niet zeker weet of het goed is. 

Denk na over het geluid

Een vaatwasser zal altijd geluid maken, maar er zit wel degelijk verschil in. Wil je zo min mogelijk geluidsoverlast tijdens het afwassen? Ga dan voor een variant met minder dan 43 decibel. Overigens hebben veel vaatwassers die meer geluid maken wel regelmatig een extra stil programma.

Check het energieverbruik

Het energieverbruik is natuurlijk ook van belang. Als je een extra zuinige vaatwasser wil kun je gaan voor een variant met energieklasse D of hoger. 

Bepaal welke extra functies je wil

Wat is voor jou belangrijker, een extra schone vaat of een lange levensduur? En welke extra functies en programma’s wil je? Allemaal zaken om rekening mee te houden. Tot slot is het handig om te kijken of de inbouw erbij zit, want de meesten willen dit liever niet zelf doen.

 

https://www.gereedschap-expert.nl/