Loewiese
Image default
Dienstverlening

Het belang van elektriciteit

Het aanzetten van een lamp, het starten van de ventilator of het gebruiken van de rice-cooker zijn dagelijkse taken waaraan men nauwelijks denkt wat er precies binnen de muren van hun huis moet gebeuren om die items te laten werken. Elektriciteit is één van de belangrijkste onderdelen van de systemen in elk huis en het is toch wel handig om te begrijpen hoe het werkt om eenvoudige dingen te doen, zoals het resetten van een stroomonderbreker of het testen van een nieuw stopcontact. Zolang men wel niet van plan is om iets zoals een Perilex aansluiting zelf te doen.

Het creëren van een circuit

Om elektriciteit te laten werken in een huis, of gebouw of waar dan ook moet eerst een circuit gecreëerd worden. Een stopcontact is de bron van elektrische stroom die gebruikt wordt om veel van de apparaten in een gebouw aan te sluiten en zo wordt dan een circuit gecreëerd. Ten eerste wordt elektriciteit naar locatie gebracht door een elektriciteitscentrale en hoogspanningskabel. De stroom wordt daarna gedistribueerd door een circuit breaker. De circuit breaker is via bedrading op elk van de stopcontacten aangesloten. Een circuit breker is een belangrijk beveiligingsmaatregel voor elk gebouw. Het wordt circuit breaker genoemd omdat het een circuit zal “breken” oftewel zal stoppen als de elektrische stroom te hoog is.

Het verschil tussen 2 en 3 gaten in een stopcontact

Als men in een ouder huis woont, hebben zij waarschijnlijk stopcontacten die geen derde gat hebben. Deze stopcontacten hebben geen aardingsdraad binnen het elektrische systeem. Het hebben van een aardingsdraad en geaarde (driepuntige) stopcontacten is eigenlijk een belangrijk veiligheidsmaatregel en daarom moeten nieuwere huizen en gebouwen verplicht driepuntige stopcontacten met aardingsdraad hebben. Een aardingsdraad wordt op elk stopcontact aangesloten en vervolgens ook aangesloten aan de onderkant van de zekeringskast. Deze aardingsdraad neutraliseert elke gevaarlijke elektrische stroom in de grond. Dit werkt gelukkig ook op een Perilex aansluiting en vele andere stopcontacten.