Loewiese
Image default
Shopping / Clothing

HSP op de werkvloer

Een HSP staat voor een Hoog Sensitief Persoon. Dit houdt in dat externe prikkels bij jou wat harder binnen komen dan bij de gemiddelde andere persoon. Omgaan met hsp is helemaal geen probleem, je moet er alleen een beetje rekening mee houden in je dagelijks leven. Van al die prikkels word je wat sneller moe en daarom moet je tijd inlassen om daar even van bij te komen.

Op werk is dat niet altijd makkelijk. Je hebt op een kantoor te maken met heel veel andere mensen. Hoe leuk, lief en aardig je die andere mensen ook vindt, het blijven voor jou prikkels die je energie opslurpen. Als je van 9 tot 5 op een kantoor vol mensen moet zitten is dat best wel een uitdaging. Zeker als je allemaal in één ruimte zit, want dit zorgt voor nogal veel rumoer.

Een tip die ik je kan geven voor op je werk is het gewoon aan te geven aan je directe collega’s. Het is juist goed om je kwetsbaar op te stellen en eerlijk te vertellen waar je last van hebt. Dan zullen je collega’s het ook beter begrijpen als jij je even afzondert of dat je aan het einde van de dag een keer gepikeerd antwoordt, omdat je gek wordt van alle prikkels.

Er zijn een aantal oefeningen om jezelf figuurlijk ‘af te schermen’ van de prikkels van buiten. Één daarvan is dat je je inbeeldt dat je een grote regenjas aantrekt, die alle prikkels tegenhoudt, of dat je in een denkbeeldig ei zit, waar geen prikkels doorheen kunnen komen.

Loopt je hoofd over van taken die je op werk moet uitvoeren? Een simpel to do lijstje kan een groot verschil maken! Je maakt je hoofd leeg door alle taken op papier te schrijven. Vaak relativeert het ook en zie je dat het allemaal wel mee valt.

Bijkomen en ontspannen, daar is op werk niet altijd tijd voor, maar gebruik dan de tijd die je wél hebt. Ga eens lekker buiten een rondje wandelen in je pauze, je zult zien dat je daar weer van oplaadt.

https://onesessioncoaching.nl/