Loewiese
Image default
Shopping / Clothing

Karperen op de Ebro

De Ebro staat bekend als een van de beste rivieren om meerval te vangen. Daarbij is bijzonder dat deze vis hier naar aller waarschijnlijk door mensen zijn uitgezet. Binnen enkele decennia heeft de meerval zich goed kunnen vestigen met een succesvol broedende populatie. Gelukkig lijken andere vissoorten niet direct veel last te ondervinden van hun nieuwe buurtgenoot. Dit ondanks dat de meerval heel groot kan worden door het eten van ratten, eenden en vissoorten. Daarbij is bekend dat een grote meerval geen moeite heeft om ook soortgenoten te belagen. 

Naast de meerval is de rivier ook heel goed voor het vangen vn karper. Karpers vanaf een kilo of 8 tot 10 hebben niet zo veel meer te vrezen voor de meerval. De karper wordt dan te groot of geeft teveel weerstand om op te jagen. Het grote voordeel hierbij is dat de karper die deze grens bereikt makkelijker kan doorgroeien met minder concurrentie van andere karpers. Dit blijkt ook uit de steeds grotere karpers die deze rivier prijs geeft. 

Bij het vissen op karper zal je rekening moeten houden met bijvangsten van meerval. Ondanks dat de meerval een nachtjager is, zal deze een voerplek overdag graag aandoen voor een makkelijke maaltijd. Pas hier je karperspullen dan ook op aan. Zorg voor een stevige karperhengel van minimaal 3 pond. Als aas is het niet verstandig om vismeel achtige boilies te gebruiken. De kans op bijvangsten van meerval worden hierdoor erg groot, tenzij je dit niet erg vindt. Mais of meer zoete boilies als Scopex, cocos, banaan of andere vruchtensmaken zijn zeer geschikt. Voor wat het onderlijnmateriaal betreft is het niet nodig om het complex te maken. Een simpele line-aligner rig van soepele gevlochten lijn is meer dan voldoende. Hierbij is het aan te raden om de onderlijn niet te kort te maken. De kans is aanwezig dat je lood tussen de rotsen komt te liggen. Dan is het wel prettig als er voldoende ruimte is om het aas alsnog op te nemen. Ook in de stroming op een modderbodem kan de extra ruimte voor een betere inhaking zorgen. Vis wel met een goede voorslag om doorschuren van de lijn te voorkomen en daarnaast een goede viskist met een breekkracht van minimaal 20lbs. Hiermee heb je nog enige kans om een meerval te vangen en hiermee kan je voldoende druk zetten om een karper in de stroming af te drillen.

https://www.sportvisgigant.nl/