Loewiese
Image default
Bedrijven

Hoe werkt een outplacement traject?

Wanneer je in de situatie komt dat je je baan dreigt te verliezen door bijvoorbeeld ontslag kan een goed outplacement traject in Zwolle voor jou een goede manier zijn om sneller aan een nieuwe baan te komen. Tijdens een outplacement traject word je namelijk door professionals ondersteund en gecoacht bij het vinden van een nieuwe baan.

Wat is outplacement?

Een outplacement traject in Zwolle ga je dus aan wanneer je ontslag hebt gekregen van je baas of ontslag dreigt te krijgen. Dit kan natuurlijk verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld dat de organisatie waar je werkt onderhevig is aan een reorganisatie, een collectief ontslag, disfunctioneren, bedrijfseconomische redenen, een verstoorde arbeidsrelatie, een (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid, een faillissement, ontslag op staande voet of welke reden dan ook. Wanneer hier dus sprake van is geeft een professional tijdens een outplacement traject passend advies voor zowel de werkgever als de werknemer. Zo krijgt de werknemer advies over wat hij het beste kan doen om een nieuwe baan te vinden en wordt hij daarbij gecoacht. Een werkgever voldoet met het aanbieden van een outplacement traject in Zwolle aan zijn plicht van goed werkgeverschap.

Prestatieovereenkomst

Wanneer een werkgever ervoor kiest om outplacement aan te bieden aan zijn (oude) werknemers, wordt dit traject vastgelegd in een zogenaamde prestatieovereenkomst. Dit is een overeenkomst waarin wordt vastgelegd om welke werknemer het gaat, welk bedrijf, wat er allemaal wordt gedaan tijdens het traject en om welke data het gaat. Tevens wordt in deze overeenkomst vastgelegd welk tarief wordt gerekend voor de outplacement. Het tarief is vaak afhankelijk van het salaris van de (oud) werknemer. Het kan oplopen tot 25 procent van het jaarsalaris plus een vast bedrag van de kosten. Er zijn ook wel andere manieren waarop de kosten van een outplacement traject in Zwolle berekend kunnen worden. Per 1 juli 2015 krijgt een werknemer een transitievergoeding mee. Het kan voorkomen dat het outplacement traject in Zwolle daarvan betaald wordt in plaats van dat het wordt betaald door de werkgever. Dit is per situatie anders.